Jaarwisseling 2010-2011

Kerst/nieuwjaarswens, cognitie, stress en Santiago

Twee jaar geleden stond ik eind van het jaar stil bij de ouderen, om hen een hart onder de riem te steken. Vorig jaar bij mindfulness om de wens uit te spreken om vooral niet teveel bij verleden en toekomst stil te blijven staan, maar in het heden te leven.  Dit jaar wil ik in mijn nieuwjaarswens stil staan bij eenieder die last heeft van ons stressvol en jachtig bestaan. Daar behoren we m.i. vrijwel allemaal toe.

Veel mensen lijden aan lichamelijke en geestelijke stress. Vaak onderkennen we het wel, maar ook  maakt het onbewust deel van ons leven uit. Het kan leiden  tot angst en vele psychosomatische stoornissen. Het gaat vaak samen met een vorm van "fout denken". Maar wat doen we dan in zo'n situatie fout? Ik zal voorbeelden noemen gestoeld op de wetenschap van de cognitieve therapie die je een beter inzicht in je binnenste poogt te geven en heilzaam werkt.

Na deze litanie van mogelijkheden van fout denken, waarin we door een wirwar van faktoren kunnen geraken in deze hectische tijd wil ik de wens uit spreken voor mijzelf en eenieder die dit leest, dat hij volgend jaar bij het kijken naar zichzelf, tijdens een wandeling of op weg naar Santiago, de oplossing voor zijn of haar probleem mag vinden.
Martin Luther King had een droom, Christus een bergrede (MattheŁs 5:1-8:1), ik een nederige kerstwens voor allen die me dierbaar zijn.