november 2010

Het verversingssyndroom

In mijn zoektocht naar de vaak onnavolgbare roerselen van de vrouw stuitte ik op bovengenoemd voor mijn onbekend syndroom. Waar gaat het over?

Het is natuurlijk bekend dat vrouwen een sterke behoefte hebben aan bevestiging. Vooral van hun partner willen ze graag een waarderende opmerking horen. Ze schijnen dit echter maar kort vast te kunnen houden, want ze heeft behoefte om dit steeds opnieuw te bevestigen (en over het algemeen zijn mannen daar niet zo goed in). Evolutionair is dit haar manier om veiligheid te creŽren. Ook wil ze deze veiligheid bereiken door aardig gevonden te worden. Komt dit aardige gedrag niet van binnenuit, dan wordt dit door de omgeving (als ze het door hebben) niet aardig gevonden en dat wordt manipulatie genoemd. Een vrouw heeft dus soms in haar "aardig" zijn een dubbele boodschap. Haar aardig zijn is niet altijd spontaan en kan berekenend zijn om haar eigen veiligheid  te waarborgen, soms gaat het zover dat ze zich niet bewust is van de motieven die tot dat gedrag leiden.

Natuurlijk hebben mannen ook bevestiging en waardering nodig, maar het is minder uitgesproken in bovengenoemde zin.

Ik vraag me af of vrouwen zich in het bovengenoemde herkennen of dat je man moet zijn om de waarschijnlijk juistheid en bestaan van dit syndroom te onderschrijven.