maart 2009

Mijmeringen voor mijn vertrek naar “el camino”

Een aantal maanden geleden kreeg ik de volgende e-mail (met powerpointaanhang) van een van mijn kennissen (dubbelklik op de tekst)

Vraag aan God

Natuurlijk was het bedoeld als grap, maar als ik er goed over nadenk heeft het veel met de huidige kredietcrisis te maken. Mensen wilden steeds meer en vielen uiteindelijk in een groot gat.

Mensen om me heen praten niet graag over de verliezen die ze hebben geleden, bang om voor hebberig en een beetje dom versleten te worden. Toen ik mijn eigen inleiding op deze website nog eens doorkeek zag ik staan, dat een van de motieven van mijn tocht naar Santiago was: loskomen van de franje in je leven (o.a. geld, macht) en aandacht voor de kernzaken (gezondheid, medemenselijkheid etc.). Ik bedacht dat mijn pijnpunten in deze crisis wel degelijk iets te maken hebben met het streven naar “iets meer, als het kan”. Ik ben dus inderdaad een beetje een ezel geweest en kan nog leren. Heb ik dan tot nu toe nog helemaal niets geleerd? Jazeker wel, ik kan rustig slapen met de gedachte dat het allemaal wellicht wat minder moet. Het raakt me niet zo!

Maar zuinigheid is ook niet alles, getuige de uitspraak van Anthony Hope:

Zuinigheid wil zeggen iets ontberen wat je nodig hebt, voor het geval dat je op een dag iets zou willen kopen wat je waarschijnlijk niet nodig hebt.

Vol goede moed reis ik met mijn schoonzoon op 23 maart af naar de camino. Ik ga weer een beetje “bijleren”, genieten en plannen maken.

Oefentocht Hatertse vennen bij Nijmegen