Inhoudsopgave Tour de Frans: April 2008

12 april 2008: Wezep - Candé sur Beuvron
13 april 2008: Candé sur Beuvron - St Jean Pied de Port
14 april 2008: Rustdag
15 april 2008: St Jean Pied de Port - Valcarlos
16 april 2008: Valcarlos - Burguete
17 april 2008: Burguete - Zubiri
18 april 2008: Zubiri - Pamplona
19 april 2008: Pamplona - Puente  la Reina
20 april 2008: Puente la Reina - Estella
21 april 2008: Estella - Los Arcos
22 april 2008: Los Arcos - Viana
23 april 2008: Viana - Navarrete
24 april 2008: Navarrete - Logroño - Pamplona - St Jean Pied de Port
25/26 april 2008: St Jean Pied de Port - huis
Epiloog

Wezep - Candé sur Beuvron (720 km): 12-4-2008

Vandaag uit Wezep vertrokken en eigenlijk een prima reis gehad. Beetje oponthoud in de mierenhoop van Parijs en een geweldige stortbui/orage tussen Parijs en Orleans. Leuk hotelletje gevonden in Candé sur Beuvron aan de Loire tussen Blois en Tours. Prachtige kastelen in een fraai Loiredal. Morgen op naar St Jean Pied de Port!

  (op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Cande sur Beuvron - St Jean Pied de Port (665 km): 13-4-2008

Nog nooit zoveel regen gezien als vandaag, met bakken. Voorzichtig gereden dus wat langzamer. 18.00 u in hotel Ramuntcho. Internet had goed gewerkt, ze verwachtten mij.. Zo gaar als boter na 2 dagen rijden. Na goede maaltijd weer opgeknapt. Vanavond bezoek gebracht aan de pelgrimsherberg: Les amis de St Jaques, l'esprit de chemin. Even lekker Nederlands ouwebetten na mijn Frans koeterwaals. Ik moet weten waar ik de auto 14 dagen kwijt kan, hoe kom ik terug in St Jean en waar is een internetcafe? Zo druk als een baasje, maar nu ga ik horizontaal. Morgen even met de beentjes omhoog!

naar boven

Rustdag: 14-4-2008

Vandaag wat rondgekeken en nu achter de computer van les amis de St Jaques, jawel gratuit! Morgen ga ik en route de valée toch nog zo'n 1000 meter de hoogte in maar hoger op de berg sneeuwt het en daar heb ik in mijn uppie geen zin in. Morgen dus echt op weg alhoewel 1400 km rijden ook al een soort camino is zoals men hier zegt. Ik ga nog wat etenswaar kopen en dan lekker eten.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

St Jean Pied de Port - Valcarlos (15 km): 15-4-2008

Vanmorgen in dikke mist vertrokken, richting Roncesvalles. Ik moet naar 1100 meter, maar besluit het rustig aan te doen. Valcarlos op 600 meter. Het is tenslotte de eerste dag en ik moet weer een beetje inlopen, met die grote zak op mijn rug. Het is voor de afwisseling prachtig weer, de sneeuw ligt op de pas. Om 1330u. al op de plaats van bestemming.

Intermezzo:
Na dagen van kou en nattigheid
is vandaag de lente begonnen.
Verzonnen?
Twee parende hagedissen op een boomstam
Het blad zwelt aan de bomen
Nee, vandaag is de lente begonnen.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Valcarlos - Burguete (17 km): 16-4-2008

Vanmorgen om half negen gestart. De Ibañetapas op 1067 meter, lijkt niet hoog maar ik deed er mooi 4 uur over voor ik boven was. Ook nog even de weg kwijt geraakt, maar met de kaart was ik snel weer in de goede richting. Even met wat lotgenoten koffie gedronken in Roncesvalles en doorgelopen naar Burguete, waar ik een slaapplaats geregeld had. Ik ga eten met een stel Oostenrijkers die ik al eerder ontmoet heb.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Burguete - Zubiri (24 km): 17-4-2008

Vandaag rotweer. Alsmaar regen en ook hagel. Lastige etappe. Op de pas van Erro zie ik een graf van een Japanner van 64 jaar in 2002 langs de weg overleden. Ik denk even na over mijn leeftijd en besluit toch maar rustig door te lopen. Nu in een internetbarretje. Ga lekker in mijn hostal eten. O,ja het gaat me goed. Steek maar een kaarsje voor me op, dat doe ik ook zo nu en dan voor mijn lezers.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Zubiri - Pamplona (22 km): 18-4-2008

Het houdt voorlopig niet op met regenen. Vandaag zelfs een stuk over de asfaltweg moeten lopen. Modder, modder en nog eens modder. Toch is de omgeving prachtig en bedenk ik hoe het zou zijn als de zon erbij was. Overigens is de zonnebrandolie van de eerste dag in mijn rugzak gelopen die ruikt nu van alles het beste. Vannacht slaap ik voor 5 euro in een herberg gesponsord door mensen uit Paderborn. 4 mensen op een kamer waarvan een jonge dame. Stel je er niets bij voor want op de camino kan alles en is niets vreemd. Ik ben benieuwd of het luidruchtig wordt. Ga nog even de kathedraal bekijken. Met mij alles OK.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Pamplona - Puente de la Reina (24 km): 19-4-2008

Nu weet ik wat het is om met 4 mensen op een klein kamertje te slapen met 2 douches en 1 wc. Wat een luxe thuis! Toch nog wel redelijk geslapen (de anderen ook?). Vanmorgen om 0600uur gewekt, het was pilgerzeit! Ja, die duitsers zijn wel erg punktlich. Ik had een raar ding op mijn hoofd en mijn slapie (SARAH uit San Francisco) was iets kwijt. Het was haar BH die ze 's avonds in haar bovenslaper te drogen had gehangen en die naar onder was gevallen (Ik sliep onder, ik weet waar ik thuishoor). Vandaag over de pas De Perdon (670 meter), ik ben er bijna afgewaaid (mucho viento). Wel een prachtige tocht door slapende plaatsjes. Eerst met een paar slaapmaatjes opgelopen, later in mijn uppie (vind ik soms ook wel prettig) - Wasje y dormir. Onder een pelgrimsbeeld hier staat:

Y desde aqui todos los caminos a Santiago hacen uno solo
(vanaf hier zijn alle wegen naar Santiago verenigd tot een weg)

 (op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Puente la Reina - Estella (22 km): 20-4-2008

Goed wandelweer i.t.t. gisteren, toen het hard waaide, dat zei ik niet voor niets. Er is een dame met haar rugzak van de berg gewaaid. Gelukkig alleen maar een gebroken been, het kan erger. Het gaat hier niet om de afstand die je aflegt. De begaanbaarheid van de paden, het weer, je conditie dat zijn de zaken die bepalen of je verder komt. Een misstap betekent hier veel. Je ontmoet dan ook vaak de mensen waar je 's morgens mee bent vertrokken, het kan niet sneller dan het kan. Tot nog toe ben ik een tevreden mens.

 (op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Estella - Los Arcos (22 km): 21-4-2008

Vanmorgen met de noorderzon vertrokken, niemand aanwezig, wel netjes de avond van tevoren betaald. Ergens met een stel Nederlanders in het stadje ontbeten. Dag van donkere luchten en regenbogen (zie foto's, gelukt?). Bij Irache een klooster, kun je onbeperkt wijn tappen (webcam www.irache.com hier kun je de pelgrims zien tappen). Daarna kwamen we nog een Engelsman tegen, die van maart tot september ergens op een onherbergzaam gedeelte van de route staat om ieder van koffie te voorzien. Kon ik ondanks de smaak wel waarderen. Die Sigrid aus Wien war auch dar, en de dag was weer goed. Nog even de barokke kerk van Maria van Los Arcos bezocht.

 (op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Los Arcos - Viana (18 km): 22-4-2008

Vandaag fraaie wandeldag. Helaas hebben nogal wat wandelmaatjes vanmorgen wegens blessures de bus moeten nemen. Het geurt heerlijk naar bloeiende meidoorn (foto) en ik zie de eerste orchideen (foto). Geen idee welke soort maar daar is Harry weer van. Hij loopt op dit moment in de Vogezen. In Torres del Rio de enige pauze, de rest moet in de open lucht. Ik krijg warempel mijn eerste blaar, maar als dat alles is..... Viana is een mooi stadje en hier ligt ook een van de vroegere pausen begraven, de familie (Borghese) kwam hier vandaan. Morgen verder.

 (op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Viana - Navarrete (23 km): 23-4-2008

Vanmorgen vroeg op pad. Ik kom langs een vogelreservaat, las Cañas, een ongeveer drooggevallen meertje. Ik zie niets, volgens de bewoners moeten ze nog komen, te koud dit jaar. Ik kom een duitse jongeman tegen die in 5 dagen gelopen heeft waar ik 8 dagen over heb gedaan. Loopt op blote voeten in zijn sandalen. Kaput is het enige dat nog over zijn lippen komt. Begin Longroño: oude dame in haar huisje, die alle pelgrims verwelkomt. Felicia geeft koffie en iets zoets erbij. Ik koop iets bijzonders voor Marie-José. Ik steek de Ebro over, scheiding tussen Baskenland en Navarra. Veel ooievaars in de lucht, doet me aan vroeger denken. Op straat toont een bedelaar mij onbeschaamd zijn buik (met littekenbreuk), wil geld hebben. Ik weet niet goed wat ik er mee moet. Dan ga ik langs een stuwmeer en kom om 15.00u in Navarrete. Leuk stadje, hier blijf ik.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Navarrete - Logroño - Pamplona - St Jean Pied de Port: 24-4-2008

Er zijn vele redenen om beslissingen te nemen. Vandaag weer terug, waarom nu? Op zaterdag en zondag geen mogelijkheid, omdat er geen bus van Pamplona gaat, en met de trein is er ook geen aansluiting (verlies een a twee dagen). Beetje ruimte nodig voor de broodnodige rust. Nu in de bus en hoop vanavond in St Jean Pied de Port te zijn. Ik ging om 8.15u met de bus uit Navarrete. Op het busstation van Logroño veel caminogangers, om allerlei redenen. Veel kreupelen die met de bus een stukje verder gaan en nog niet willen besluiten naar huis terug te keren. Ik ga dus de andere kant uit. Het ligt me wel om een beetje tegendraads te zijn. Dimo uit Duitsland gaat een stuk met de bus verder, hij zit fysiek een beetje kapot, ook geestelijk naar mijn oordeel. Slaapt slecht en is gaperig. Ik leg uit dat we dat allemaal hebben, het hoort erbij, je ligt nu eenmaal over allerlei zaken 's nachts te malen.
Koffie in een restaurant, wat maken die Spanjaarden toch een rotzooi, ze gooien alles op de grond!
Iets over de rugzak. Dat ding is niet alleen zwaar, maar moet elke ochtend ook netjes worden ingepakt, anders heb je geen idee waar de spullen liggen. Dat geldt overigens ook voor je broekzak, waar problemen rijzen als spullen dezelfde vorm hebben. Zo probeer ik soms met mijn zakmes mijn sigaar aan te steken, en ik ben niet zo simpel dat ik denk dat dat kan.
Overigens ik moet nog wat van de kerken vertellen. Je moet ervan houden maar het is overweldigend barok, vooral de altaarpartijen. Zowel de kerken in Los Arcos, Viana als Navarrete zijn de moeite waard om te zien. In Logroño de hoofdstad van de Rioja (lekker maar wordt hier erg koud geserveerd) staat de kerk van Santiago. Hier een beeld van deze heilige als Morendoder (zie foto).
Net hoorde ik op het busstation van Pamplona wel een heel bijzonder verhaal. Een Berlijnse mevrouw, die ik al eerder had ontmoet kan niet verder wegens haar knie. Ze heeft onderweg een tijd langs de weg gezeten, zonder water en heeft bloemknoppen gegeten. Smaakte goed volgens haar en had geen dorst meer!
Ik ga nog wat in Pamplona rondkijken en wat foto's maken.

 (op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

St Jean Pied de Port - huis (1364 km): 25/26-4-2008

Gisteravond met alle geluk van de wereld St Jean Pied de Port weer bereikt. Als ik om 1915u in Roncesvalles aankom, staat er een taxibusje waar ik nog net mee mee kon. 2000u in St Jean Pied de Port in het hotel waar ik mijn bagage heb achtergelaten. Er blijkt nog net een kamer vrij te zijn (ik had voor 28-4 gereserveerd). En... mijn oude brik blijkt er nog te staan en start ook nog. Ja, ik ben een geluksvogel vandaag. Ga nu weer richting noorden.
St Jean Pied de Port - huis: 1364 km (opmerking webmaster: don't try this at home...)
De terugreis ging heel anders dan ik me had voorgesteld (rustig in 2 dagen). Mijn reis verloopt op rolletjes tot Parijs. Ik ben er ongeveer half zes en ben van plan om na Parijs ergens een hotelletje te zoeken. Ik duik een file in waar ik pas na goed 2 uur uit kom. Daarna zie ik een paar vieze en louche hotelletjes, die me niet bevallen en ik denk... dan maar naar huis: ik heb de tijd en ben niet al te moe. Marie–José bellen lukt niet omdat er iets niet goed zit met het netwerk in Frankrijk. Dus ik kan ook via een omweg niemand bereiken. Om weer een wegrestaurant op te zoeken voor het vaste netwerk, daar heb ik geen zin in. Dus maar verder en hopen dat er in Belgie wel verbinding is te maken. Vervolgens wordt ik bij een péage aangehouden door de gendarmerie. Het blijkt een gewone controle te zijn maar wel weer een half uur kwijt. In Lille maak ik een verkeerde afslag, Brussel i.p.v. Antwerpen kost weer een half uur. Om half een bij de grens in Hazeldonk. Nu kan ik Marie-José wel bereiken. Ze schrikt zich een hoedje en vindt mijn tocht van bijna 1400 km onverantwoord. Graag wil ik even over wat anders praten maar dat komt wel. Om 2 uur ’s nachts vindt ons slaperig weerzien plaats. Snel naar bed, de verhalen komen later wel.

naar boven

Epiloog

Het waren opnieuw geweldige en inspirerende dagen. Eigenlijk zou iedereen een paar weken per jaar een dergelijke tijd van "rust, ontmoeting, discipline en nieuwe ideeen" moeten inlassen. Ik heb ook weer geleerd.

Een opsomming van zaken die voor a.s.pelgrims wellicht van belang zijn:

1. Niet met de auto naar Frankrijk of Spanje gaan. Duurt te lang en geeft weinig voldoening. Dus vliegen en locaal in Spanje de bus evt. de trein.

2. Afstanden: Voor een gemiddeld mens is 20-25 km genoeg. Je hebt dan ook de tijd om te genieten en wat te zien. Fysiek is het met zo’n zware rugzak ook beter denk ik.

3. Om lekker te lopen niet meer in je rugzak als 10-12 kg (met eten).

Blijf in alle rust toch steeds je hersens gebruiken t.a.v. lengte van etappes, fourageerplaatsen, drinkplaatsen en blessures (wel of niet terug). Koop daartoe een goede gids (b.v. ANWB wandelgids Spaanse St Jacobsroute ISBN 90-18-01283-1, voldoet goed).
Houd vooral als je alleen gaat conctact met anderen (pelgrims).

Ik ben benieuwd wanneer ik weer op pad ga (kan gaan). De richting blijft Santiago. Ik schrijf zo nu en dan wel in de komende maanden hoe het er voor staat.

naar boven