Inhoudsopgave Tour de Frans: April 2007

11 april 2007: Proloog
12 april 2007: Dinant
13 april 2007: Dinant - Signy L'Abbaye
14 april 2007: Signy L'Abbaye - Reims
15 april 2007: Reims - Sezanne
16 april 2007: Sezanne - Ervy-le Chatel
17 april 2007: Ervy-le Chatel - Vezelay
18 april 2007: Vezelay
19 april 2007: Vezelay - Nevers
20 april 2007: Nevers - Le Chatelet
21 april 2007: Le Chatelet - Gueret
22 april 2007: Gueret - Limoges
23 april 2007: Limoges - Thivers
24 april 2007: Thiviers - St Foy de la Grand
25 april 2007: St Foy la Grand - Captieux
26 april 2007: Captieux - Hagetmau
27 april 2007: Hagetmau - St Palais
28 april 2007: St Palais - St Jean Pied de Port
29 april 2007: Naar huis
Epiloog

Overweging 1: 's nachts 15-16 april
Overweging 2: Credo
Overweging 3: Zomaar - 1
Overweging 4: Zomaar - 2
Intermezzo

Proloog tour de France: 11-04-2007

Beste websitelezers. Morgen ga ik een beetje met de stille trom vertrekken. Ik ben wat voorzichtiger geworden met allerlei planningen, want zoals jullie weten is mijn tocht naar Santiago tot nu toe niet helemaal van een leien dakje gegaan. Bert brengt me morgen naar Dinant, waar ik ga slapen op het adres waar ik vorig jaar ben teruggekeerd. Daarna via Reims-Troyes naar Vezelay. Dan Nevers-Limoges-Perigeux-langs Bordeaux naar St Jean Pied de Port. Daar stop ik. Dit keer op de fiets, een nieuwe ervaring! Op een ander tijdstip ga ik dan de laatste 800 km lopen via de camino in Spanje. Tot schrijfs op mijn website of anderszins.

Frans

naar boven

Dinant: 12-4-2007

Het is weer eens tijd om te schrijven. Vandaag heeft Bert me naar Dinant gebracht. Goede reis ongeveer 4 uur. Ik logeer op hetzelfde adres waar ik vorig jaar gestopt ben. Vous etes le pediatre? Mevrouw had het onthouden! Hier aan de oevers van de Meuse is het goed toeven, lekker rustig. Nog even bij de paters premonstatensers in de Abdij van Leffe langs geweest, nu trof ik er wel een aan. Ik vroeg hem een rondleiding en een tampon (stempel). Ik kreeg beiden. Het blijft raar om aan paters tampons te vragen, maar ze doen er niet moeilijk over. Ik krijg ze met een glimlach. Verder heb ik de Collegiale bezocht, de kerk die het stadje domineert, en er een kaarsje opgestoken voor allen die me dierbaar zijn, en voor mezelf voor een goede reis. Nog een rondje sigaar lopen en lekker pitten, morgen schijnt ook een mooie dag te worden. (vandaag 26 graden!)

naar boven

Dinant-Signy L'Abbaye, 94 km: 13-4-2007

Vandaag was het een prachtige dag. Lijkt of alle slechte weer van vorig jaar op een dag moest worden ingehaald. Bij Givet de grens over naar La douce France. Fumay-Rocroi-Singny L'Abbaye, de kop is eraf. In Belgie trof ik opvallend veel bordjes aan met "defense d'uriner.". Nooit geweten dat daar zoveel wildplassers zijn. Zeikers? Bier? Ik heb me er maar niet aan gehouden, want ik moet erg veel drinken in dit zo langzamerhand toch wel erg warme weer. Hier slaap ik in een Auberge, waar vanavond tot 12 uur veel bruit is wegens een hoempapa feest. Dus maar wat later naar bed en wat later op. J'avais beaucoup de temps. Morgen richting Reims. Ga de bisschop een tampon vragen, kijken waar hij mee aankomt. O, ja ik ontmoette hier de eerste medepelgrims. Alberto (Sittard) en Peter en Hanna uit Elst.

naar boven

Signy L'Abbaye-Reims, 71 km: 14-4-2007

Vandaag ben ik inderdaad wat later gestart. De Fransen houden van hun weekend dus pas om half acht ontbijt. Vannacht tot een uur lawaai.. Noord Frankrijk is een wijds gebied, en er is veel plaats. Drie huizen is een dorp. Gisteren een bergetappe door de Ardennen, vandaag ook behoorlijk op de pedalen. 28 graden, zomerse temperaturen. Nu hotelletje bij de cathedrale, een werkelijk schitterend bouwwerk waar vroeger de Franse koningen werden gekroond. Voor de kunstzinnigen onder ons, het is de moeite waard om er vele uren door te brengen. De bisschop was er niet, de stempel wel. Morgen weer lekker verder. Le patron was niet van zins om me voor half negen ontbijt te brengen. Uitslapen dus. Wel goed om te onthaasten.....

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Reims - Sezanne, 72 km (237): 15-4-2007

Vanmorgen laat ontbijt en dus te laat weg. Vannacht van 2 tot 4 uur bekend lawaai, dat me uit de slaap hield. Nu zijn het wel zomerse temperaturen, maar dit deed lenteachtig aan. Op de kamer boven mij: Venez (commando) aaahhh o, Jean ici - zucht kreun - c'est agreable -- ooohhh -- je caresse toi -- ooohhh -- je t aime etc. Nu heb ik de houtduif in ons bos bestudeerd, die kan er wat van, maar 2 uur lang. Ik dacht je moet wel goed in vorm zijn met deze hitte. Jongelui? 's Morgens uit de kamer.... een jong echtpaar met 2 kleine kinderen...
Enfin om 9.30 op de pedalen. Steile klimmetjes. Prachtige omgeving? Bos en veel bloeiend koolzaad. Sezanne is een typisch iets groter Frans stadje met een mooie Romaanse Kerk gewijd aan ST Denis. Ga vannacht proberen wat langer te slapen. Morgen naar Troyes.

naar boven

's nachts 15-16 april - overweging -

  Vandaag heb ik God ontmoet

  in elke mens die ik begroet

  Hij straalt je met een glimlach aan

  Hij steekt het vuur diep in je hart aan

  Hij geeft je moed voor de volgende dag

  waar je ook naartoe gaan mag

  Soms is hij wit en soms ook zwart

  dat doet niets af aan je eigen hart

  Dat verzamelt moed voor morgen

  dat vermindert alle zorgen

  Geen mens, geen ding een warm gevoel

  zo voel ik Hem, als je begrijpt wat ik bedoel

naar boven

Sezanne- Ervy-le Chatel, 101 km: 16-4-2007

Weinig heuvels je ziet het aan de afstand. Troyes is een grote stad, veel cultuur, maar ik houd niet zo van steden. Op het buro de tourisme een slaapplaats geregeld. Vies, zwetend na enig zoeken aangebeld. Niemand thuis; Waar heb ik dat eerder meegemaakt (Dinant). Naar de Mairie, blijken er 2 nrs 8 op de Rue de Dalton te zijn. Daarna voortreffelijke ontvangst bij Stuart, Isabelle en hun dochter Gaelle. Vanavond op het eten uitgenodigd, dat voortreffelijk was. Kom nog eens met Marie-José terug.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Ervy le Chatel-Vezelay, 100km (438): 17-4-2007

Vandaag iets koeler. Gisteravond wat zitten klooien met internet, uiteidelijk gelukt tekst en foto's over te krijgen. Het blijft wennen met het Franse toetsenbord. Mijn webmaster Henk gaat met vakantie, Henk bedankt en goede reis. Vanmorgen frans petit dejeuner met confiture uit eigen tuin. Hartelijk afscheid van de familie. Richting Auxerre, niet veel heuvels. Auxerre laten liggen, je kunt niet alles zien, zelfs op de foto is de cathedrale wazig, het zicht was heiig op deze toch ook weer zomerse dag. Dan het dal van de Cure. Van de champagne via chablis naar de bourgogne. Mag ik weinig van hebben anders krijg ik pap in de benen. Laatste 2-3 km steil omhoog. Afzien. Maar Vezelay, hoog op de berg is prachtig. Slaap in hotel "de Compostelle", op zolder 4 bedden, helemaal voor mij alleen.
Morgen rustdag.

Even het adres van de familie in Ervy, heb ik beloofd. Als je er langs komt aanrader.
Ervy le Chatel
Isabelle Dickie-Pont 8
rue Dalton 10130
tel: 0325420371 of 0611039126

mail: laquarelle.ervy@wanadoo.fr

naar boven

Vezelay: 18-4-2007 rust.......

Je wordt toch om 7 uur wakker. Dan maar opstaan. Rustig ontbijten. Naar de basiliek van Maria Magdalena. Patrones van de zondaars! dat spreekt me wel aan. Allumer une cierge pour toi. In de basiliek huizen niet alleen verschillende orden, maar ook verschillende godsdiensten. Hier hebben ze het dus begrepen! Gebouwd in de 12 de eeuw, diverse malen ruinee en nu een mooie kerk die als een moeder waakt over dit stadje. Ik ga er vanavond nog eens langs.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Credo - overweging -

  Ik geloof wat ik geloof.

  Mijn geloof is uniek.

  Niemand heeft er iets aan mijn geloof te kennen.

  Ik kan het zelf nauwelijks omschrijven.

  Als iets ongelooflijk is, wordt ik niet geloviger.

  Als anderen mij niet begrijpen, zal ik hen niet overtuigen.

  Geloof straal je uit,

  het is warmte, vuur dat je moet overdragen.

  Als een ander dat voelt

  weet hij wat je bedoelt.

naar boven

Vezelay-Nevers, 94 km (531): 19-4-2007

Vannacht kon ik de slaap niet vatten, geen enkele reden voor. Maar wat geschreven. Op tijd op de pedalen, een paar lastige klimmetjes. In Clemecy afgezet. Vijf euro voor een kop koffie, ik kon het niet laten er boos over te worden. Hij smaakte bovendien nergens naar. De kerk van St Martin stond in de steigers. Varzy-Premery-Nevers. Bij office de tourisme naar de zusters van Bernadette gestuurd. Klein kamertje, goed bed, goede douche, meer heb je niet nodig. Het eten werd door de zusters geserveerd. Veel voor dit pelgrimshuis. Veel eten en drinken blijft nodig. Ik ga met de vogeltjes naar bed en sta met ze op.

naar boven

Nevers-Le Chatelet, 101 km (632): 20-4-2007

Vannacht in de stilte van het klooster opgenomen. Vanmorgen even langs de Cathedrale van St Cyr. Prachtige ramen. Ook in de kerk van St Martinus in Sancoins. Hagedissen, wespen, buizerds, nachtegalen, les glycines(blauwe regen), gele velden koolzaad. Alles is hier ruim voor handen. Slaap nu bij amis de St Jacques die een foto van mij moesten maken. Heb er ruim de helft op zitten.

Een Pelgrim te CHATELET EN BERRY in L'HOTEL DU PONT BAYARD (merci mr. Thévenin)

naar boven

Zomaar - overweging - 1

  L' etoile, dat is een ster,

  la lune is de maan,

  en als het 's avonds donker wordt

  dan steekt iemand ze aan.

  Ik zie het nu bijna elke nacht,

  het is een moment waarop ik wacht.

  Geniet wanneer het weer gebeurt

  en de hemel weer blauw-rood wordt gekleurd.

naar boven

Le Chatelet-Gueret, 76 km (708): 21-4-2007

Mooie tocht. Iets vroeger opgehouden omdat het vandaag wasdag is. Bovendien is het in het weekend wat moeilijker om een slaapplaats te vinden. Zag onderweg ineens een veldje orchideeën staan. Even op de foto. Het gaat goed met me.

naar boven

Gueret - Limoges, 83 km (791): 22-4-2007

Vannacht prima geslapen. Une chambre calme. Creditcard werd niet geaccepteerd, maar foto's gingen ook niet via internet, mogelijk ook digibeten. 9.00 u weg. Meteen een berg op en naast de fiets. Op gerekend, want ik fiets met wandelschoenen aan! De afdaling is zoet. Veel egels, marters worden in de bossen platgereden. Jammer. Bourganeuf is een fraai plaatsje. Gegeten voor de chapelle van de Notre Dame van Le Puy. Weer mooie ramen. Daarna naar Limoges. Hotel de la Paix, spreekt me wel aan. Een grote pizza naar binnen gewerkt, en nog even naar de cathedrale St Etienne --- gesloten en in de steigers. Morgen richting Perigueux.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Limoges - Thivers, 66 km (858): 23-4-2007

Aanvankelijk lukte er niets. Cathedrale dicht. Internetcafe dicht. Office du tourisme dicht. Kost wel tijd. Geaccepteerd. Ik ben voor mijn plezier op stap. Kaarsje in de St Michelkerk. Voor Luc. Voor ieder die het kan gebruiken. En velo en retard. Snel (te) aan de koffie. Door naar Chalus. Onderweg zie ik velden met blauwe klokjesachtige bloemen. Daar zijn Harrie en Mieke van. Overigens nog dank voor jullie ondersteuning in het dagboek, dat zouden meer mensen moeten doen, maar ik weet dat het tijd kost. Harrie wil je even in het logboek zetten wat voor bloem dit is. Bij een echte vieze friture ben ik de lunch gaan gebruiken, ik heb toch een verwendag. Nu zit ik in een internetcafe in Thiviers. Ik slaap bij de Brabantse familie Leytens, kan ik weer eens lekker Nederlands ouwebetten. Jullie horen nog wel van me - El peregrino.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Thiviers - St Foy de la Grand, 105 km (963): 24-4-2007

Gisteravond gezellige en voortreffelijke repas met de fam. Leytens. Oma, vriendin, Jos, Janine, Erik - bedankt. Ik herinner me nog de snickers van gisteren, die door de warmte eruit zag alsof hij mijn darmen al gepasseerd was, dat was even iets anders. Eigenlijk fiets ik de hele dag met een klein kind achterop (16-17kg). Tegen de heuvels op voelt het Christoffelachtig aan. Vanmorgen na goed ontbijt om half tien weg. Weinig heuvels, warm. 27 graden. In Perigueux koffie, cathedrale van St Jean baptiste, kaarsje, tampon en verder. Mooie stad. In Souzac een mariabeeld met water uit de voeten, de mijne erbijgehouden, lekker fris voor die zweters. In St Foy de Grand net op tijd om een kamer te regelen in hotel de la Gare. Et j'espere, bien dormir.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Zomaar - overweging - 2

Kikkers in een rivier (Dordogne)

krekels in het gras

een wegspringende hagedis

een egel die je nieuwgierig aankijkt

een veldje orchideen

de warmte van een mensenhart

alles voor niets gekregen

gezondheid, niet echt dom

ik hoef geen kado voor mijn verjaardag

ik heb alles.

naar boven

Intermezzo

Johan Adriani, mijn buurman, vriend des huizes, oud Indieveteraan, en betrouwbaarder dan het 5 cm dikke slot van mijn fiets moet weten dat zijn petite cigares mij de afgelopen dagen veel vitaminen hebben gegeven. Frank, mijn wandelvriend, wil ik zeggen dat ik zijn regencape die hij mij geheel belangeloos heeft geleend, niet nodig heb, maar het geeft wel een veilig gevoel. Bert nog dank dat je me hebt weggebracht. Tof zou Luc zeggen. Henk en Greet leuk dat jullie nog een sms stuurden van jullie vakantie. Vet gave webmaster (maar zonder Greet ben je niets - dat geldt ook voor mij en MJ). John en Daan ik kan jullie om allerlei redenen niet missen (ondersteuning, webmaster, belangstelling). MJ zal dit niet meteen lezen, maar anderen moeten maar zeggen dat ze mij via kernfusie (schoon, betrouwbaar, voor het eerst toepasbaar) energie geeft om me op de been, pardon op de fiets te houden.

naar boven

St Foy la Grand - Captieux, 94 km (1057): 25-4-2007

Een stuk koeler en aangenamer. Door het land van de druiven. Fraaie chateaux, die allemaal op elkaar lijken. Ik mag niet teveel van de wijn hebben, maar ik nip er toch wel relatief vaak van. Van de Dordogne naar de Garonne bij Reole, zie foto. In Bazas de schitterende cathedrale van St Jean bekeken. In Captieux slaap ik, helaas langs de snelweg.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Captieux - Hagetmau, 88 km (1145): 26-4-2007

Toch heel goed geslapen. Vanmorgen deed mijn mobiel het opeens niet meer. Hoop dat het tijdelijk is. Telefoonkaart gekocht, want ik mocht van de patron niet naar Holland bellen. Flauw. Goed gefietst. Eindeloos door de bossen van Les Landes. Maar de bergen dienen zich weer aan. Bij binnenkomst van Hagetmaun een orage (= onweer/storm) en toch de cape van Frank. Morgen de laatste 80 km door les montagnes.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Hagetmau - St Palais, 62 km (1207): 27-4-2007

Het is de laatste dagen, als bij het bedrijven van de liefde. Je wilt niet te snel klaarkomen. Een spreekwoord zegt, dat het in vervulling gaan van een wens, het einde van het plezier is. Vandaag dus expres net niet. Wel hellingen van 10 procent. Kerk van Jacobus du Pays de Mixte (wie mag dat wel zijn?) bezocht. Kaarsje, tampon, daarna eten. Even lui.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

St Palais- St Jean Pied de Port, 32 km (1243): 28-4-2007

Nog even het laatste stukje. Een steile klim naar het kruis Galzetaburu (zie foto). Iets Baskisch, heel oud uit ongeveer 12 eeuw. Daarna peuleschil. Pelgrimsherberg vol, maar goed onderdak in hotel des Pyrenees. Beetje aan de luxe kant. Ik slaap vannacht waarschijnlijk wel voor het eerst onder schone lakens!
Stadje leuk maar erg toeristisch. De Nive, een riviertje, stroomt midden door het stadje, en jawel hoor erin zwemmen heuse forellen. Bij groepen tegelijk. Kerkje Notre Dame-du-bout-du pont, praktisch eroverheen gebouwd. Ik heb het een paar maal op de foto vastgelegd. Ik zie de weg naar boven over de pas naar Roncesvalles, waar ik bij de volgende start overheen zal gaan. 's Avonds klim ik een kilometer van die tocht, ik weet dat het steil is.

Morgen treinreis van 13 uur naar huis. Ik heb er vrede mee, het waren twee fantastische weken. Overigens spreekt men hier meer Spaans dan Frans, echt Baskenland. Maar dankzij mijn Spaanse lessen kan ik me heel goed verstaanbaar maken.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Naar huis: 29-4-2007

Op tijd op. Fiets en bagage geregeld, die kunnen in het hotel blijven en zullen binnen een week door de firma Soetens worden opgehaald en naar mijn huis worden vervoerd. Trein uit St Jean Pied de Port om 9.42u. Mooi traject door de bergen naar Bayonne. Het gaat wel met een sukkelgangetje 62 km in 1 1/2 uur. Onderweg zet ik nog een paar stationnetjes op de foto. Bij vertrek ontmoet ik Frank uit Tielt in Belgie. Hij is met een vriend van Perigueux naar St Jean Pied de Port gelopen en gaat naar huis. We hebben allebei een beetje zwaar hoofd hoe we op tijd van zuid naar noord Parijs moeten komen (van station Montparnasse naar Gare du Nord). We besluiten om samen te reizen, ook om nog wat na te kletsen en herinneringen en ervaringen uit te wisselen. Dan gaan we in de TGV naar Parijs dat schiet lekker op. In 5 uur leggen we ongeveer 800 km af. We maken kennis met een zekere Frida die ook ooit naar Santiago is gelopen. Zij woont in Biarritz en is geboren in Zuid Tirol. Spreekt goed Frans maar ook graag Duits. Zij vertelt hoe we met lingne 4 (clingnancourt) naar het Gare du Nord moeten en heeft waarachtig ook kaartjes voor ons in voorraad.

Even moest ik nog optreden als kinderdokter toen de conducteur met een bewusteloos kind in de armen door de coupe liep. Ik meldde me als arts, vroeg Frank als tolk op te treden en Frida als verpleegkundige. Het bleek te gaan om een jochie van 9 die met zijn zus van 7 naar opa en oma in Parijs ging. Hij was door weinig eten en drinken gewoon even van de wereld geweest en kon met suikerwater weer snel op de been geholpen worden. Ik vond het aardig dat de conducteur mij vroeg of de trein in Bordeaux moest blijven wachten en een ambulance moest bestellen of dat ze door konden gaan. Het feit dat de jongen weer bij zijn positieven kwam werd bijna gezien als een miracle en men had erg veel respect ineens voor die wat vreemd geklede buitenlandse meneer. Overigens konden we gewoon door omdat de jongen weer snel aan zijn computerspelletje zat.

Van gare du nord met de Thalys verder en de reis is prima verlopen. 22.46 u stipt stap ik op het perron in Zwolle uit. Ik ben weer thuis en dat geeft toch een goed gevoel. Het nagenieten kan beginnen.

(op foto's klikken voor groter formaat)

naar boven

Epiloog

Een geweldige ervaring. Het is helemaal niet nodig om de tocht naar Santiago in eenmaal te maken. Na een dag zit je zo weer in het ritme. Ik heb veel mensen gesproken, die allemaal hun eigen weg liepen of fietsten. Lopen en fietsen hebben veel gemeen, maar fietsen gaat natuurlijk sneller en je hebt wat meer mogelijkheden om overnachtingesplekken te regelen. Ik denk dat ik de volgende keer toch weer ga lopen, maar ben me bewust dat de rust en het alleen zijn tot nu toe worden ingewisseld voor een veel intensiever contact met anderen die op weg zijn. Je zag het al aan de volle pelgrimshuizen in St Jean Pied de Port.
We ontmoeten elkaar wel weer.

naar boven