Jaarwisseling 2006/2007

De ontmoeting…..

Vandaag 30 december 2006 besloot ik, zoals vaker in het weekend, een flink stuk te gaan lopen. Het is een grijze wat saaie dag. De bossen waar ik doorheen loop doen triest aan en helemaal licht worden zal het vandaag wel niet. Ik denk zo aan het eind van het jaar aan de dingen die ik heb gedaan en die me overkomen zijn. Helemaal in mijn uppie ben ik, dat kan nog heel goed in dit volgepakte land.

Plots kom ik een wat oudere grijze man tegen in een geheel verlaten gebied….

“Mag ik u wat vragen?” zegt hij. Ik word wakker uit mijn overpeinzingen. ”Natuurlijk”, zeg ik, ”Ik heb geen tijd”. ”O” zei hij, en ik zie dat hij van plan is om door te lopen. Ik houd hem staande.

“Ik heb juist alle tijd voor u”, bedoel ik net te zeggen. Hij moet nadenken. ”Ah, ik begrijp het”, en het blijkt dat hij niet zozeer een vraag heeft, maar iets wil vertellen:

Aan het begin van dit jaar ben ik richting Santiago vertrokken, mijn wederwaardigheden staan op mijn website te lezen. Eigenlijk had ik alles gepland, maar het is anders gelopen. Tijdens mijn tocht tot nu toe heb ik toch veel geleerd, dat ik op mijn verdere reis kan gebruiken:

Ik heb mijn leven leren vertragen. Niet doorhollen in een te hoog tempo zonder tijd en rust voor wat zich aandient.

Ik heb leren vereenvoudigen. Oog krijgen voor de elementaire zaken, aandachtiger kijken naar mijn omgeving.

Ik heb geleerd dat ogen er niet alleen zijn om naar buiten te kijken, maar ook om naar binnen, naar jezelf te kijken en zo jezelf beter te leren kennen. Moeilijke zaken uit het verleden een plaats geven. Dat brengt rust.

Ik heb geleerd om dingen los te laten, niet meer alles in de hand te houden of onder controle willen hebben.

Ik heb de stilte leren waarderen als metgezel.

Ik heb geleerd met hoe weinig een mens toekan, en dat het gevoel van geluk niets met weelde te maken heeft.

Ik heb geleerd dat het gevoel deel uit te maken van deze wereld in onderlinge verbondenheid wonderlijk is.

Ik heb geleerd dat een pessimistische kijk op de wereld nergens toe dient, met optimisme doe je jezelf en anderen een groot plezier.

Ik heb geleerd dat je in de natuur of bij ontmoeting van mensen iets ervaart dat boven je denkvermogen uitstijgt. Het geeft een warm gevoel.

Ik heb geleerd dat rituelen kunnen dienen om verder te gaan dan je dacht te kunnen.

Ik heb zo nu en dan iets ontmoet dat ik God zou kunnen noemen.

Ik wil jou eigenlijk het beste wensen voor 2007, dat je vrede hebt met het verleden, vreugde met wat je hebt en alle vertrouwen op goeds voor de toekomst.

“Dank voor het feit dat je even geen tijd voor mij had en rustig naar mij hebt geluisterd”.

En…… de voorbijganger was verdwenen.

Bijna struikelde ik over een boomstronk. Waar was de man gebleven?Nergens meer te bekennen.

Door de cadans van het lopen, was ik tijdloos geworden, er was geen tijd meer, terwijl er in het verleden niets dan tijd was.

Ik was mijzelf tegengekomen in een stil bos, op een wel heel bijzondere wijze. Ik wil de wens van de grijze man hierbij aan de lezers van dit verhaal doorgeven….. Een handreiking voor het nieuwe jaar.