november 2006

Op 11-11-2006 ben ik naar de jaarvergadering van de Ned. Vereniging van St Jacob getogen in de Moses en Aaronkerk in Amsterdam. Het was goed om weer eens onder pelgrims te zijn, je voelt je daar snel thuis. De omgeving was zeker inspirerend en het viel me op dat er geen enkel gedrang was voor het nauwe toegangspoortje naar de kerk. Een schrille tegenstelling tot de trein die ik zojuist had verlaten en waar het een dringen van jewelste was om maar zo snel mogelijk vooraan te staan

Het 20 jarig bestaan van het Genootschap kreeg nog eens extra aandacht en de vraag wat mensen inspireert om zich richting Santiago te begeven was vaak aan de orde. Die verhalen waren me wel bekend, ik moest denken aan een powerpointpresentatie die ik van mijn internetgoeroe Henk kreeg en die bekeken kan worden in binnenstebuiten 7, zelf was ik behalve voor de ontmoetingen ook gegaan om eens te zien of er nog iets nieuws was ten aanzien van mijn voorgenomen fietsroute door Frankrijk volgend voorjaar.. Het is aardig dat er wel vele hints zijn, maar dat het de bedoeling is dat je toch je eigen weg vindt in de goede richting. Het is ook goed dat het niet een voorgekookt geheel wordt en zeker geen tevoren geheel verzorgde reis. Zoals men het verwoordde: het genootschap gaat geen soort ANWB worden voor de pelgrim. Uit de pelgrimsparade kwam weer duidelijk naar voren dat de weg toch belangrijker is als het doel. Alhoewel dit mij duidelijk is kan ik me wel discussies herinneren, die anders doen geloven, met name met bepaalde pastores. Interessant is dat meer jongeren zich aansluiten, die de tocht beginnen als sportieve prestatie maar die gaandeweg beleven dat er meer is tussen hemel en aarde, niets mis mee zou ik zo zeggen.

(de Moses en Aaronkerk is een fraai gebouw en heeft een imposante voorgeschiedenis, zie hiervoor de volgende website (selecteren en de hyperlink openen) www.mozeshuis.nl/.